Portile deschise – UNATC

In weekend am fost cu colegele mele de echipa de la Dream & Act,  Madalina Berdila si Irina Bescuca la Portile Deschise ale UNATC-ului (Facultatea de actorie de stat). Un eveniment frumos ogranizat de catre catedra de Teatrologie a universitatii.

Astfel, am avut onoarea de a asista la o lectie deschisa la Arta Actorului a anului I, condusa de marele actor, profesor si maestru Doru Ana, un om de o cultura teatrala exceptionala, de o rigoare si de o claritate a gandurilor iesita din comun. Un om, care se vede ca isi indrageste foarte mult meseria, si mai ales, ca isi iubeste si isi cunoaste indeaproape studentii.

Am fost impresionate de acei 12 copii, pe care i-am urmarit cu mare interes, jucandu-se si dovedind prin jocul lor abilitati extraordinare de concentrare, de coordonare, de atentie distributiva, de empatie, de spirit de echipa.

Am fost uimita de reactiile lor prompte si rapide, de frumusetea lor interioara, de farmecul lor personal, de sinergia grupului lor.

 

Desi micuti, majoritatea avand 19 – 20 ani, in cele 3 ore cat a durat lectia,  am putut descoperi in ei o gama larga de trairi, de stari si de personalitati puternice si diverse, incepand cu candoare si inocenta,  determinare, istetime, eleganta iesita din comun, curiozitate maxima, sarm de Don Juan, senzualitate si terminand cu versatilitate si viclenie.

A fost un adevarat spectacol sa ii urmarim, atat jucandu-se inteligent si cu seriozitate, cat si sa urmarim cum au desfacut textul la masa.

porti deschise unatc

Apoi, cu o deosebita placere, am putut urmari un fragment dintr-un spectacol deja ridicat: “Azilul de noapte” – Maxim Gorki. Foarte buni si foarte talentati copii, intr-un cuvant: profesionalism.
Sper ca peste cativa ani sa ii vad pe marile scene romanesti, caci au un potential urias.
De la acest spectacol, am ramas cu o idee fundamentala: Omul poate orice daca se hotaraste.

A doua zi, am fost la o conferinta emotionanta a sectiei de Teatrologie, condusa de D-na Ludmila Patlanjoglu,  unde, am inteles cat de importanta este implicarea acestei sectii in promovarea si organizarea de astfel de evenimente.

Invitatii, absolventi si studenti ai acestei sectii au vorbit cu  atata coerenta si cu atata pasiune despre ceea ce fac, ne-au povestit despre actori celebri si despre cum au scris carti despre ei, despre cum au mers la acelasi spectacol de sute ori doar pentru placerea de a redescoperi de fiecare data din alt unghi mirajul scenei.

Pentru ca sunt putine locuri (aprox. 10), studentii  de la aceasta specializare sunt foarte apropiati si se cunosc foarte bine intre ei aici, se sprijina reciproc si se ajuta atat pe plan personal, cat si profesional.

De fapt, ce am inteles eu de la ei si sunt intru totul in asentimentul lor este ca teatrul face ca planul personal sa coincida cu planul profesional.

Mi s-a parut iesit din comun faptul ca sunt totodata sprijinti de catre profesorii lor si din cate am inteles, toti care urmeaza aceasta sectie isi gasesc destul de rapid de lucru in domeniul asta si chiar au o cariera de succes. Probabil e singura facultate, care se implica activ si urmareste ca toti absolventii sa aiba un viitor asigurat.

Multumesc pentru inspiratie acestor oameni frumosi si inimosi.

Cu drag si cu admiratie,

Stefana &  Co.

Articol publicat marți, 9 aprilie 2013 la ora 2:57 in categoria Dezvoltare Personala. Poti urmari comentariile via RSS 2.0. poti raspunde, sau poti face trackback de pe site-ul tau.

5 comentarii

 1. Dumitrescu Andreea a zis:

  Nice! 🙂

  ... pe 9 aprilie 2013.
 2. lontzika a zis:

  Ca raspuns la invitatia de a gusta putin, ce sa zic are un gust placut.
  Simt o schimbare in ce priveste stilul acestui articol, parca as zice ca este mai sentimental.
  Un of dupa vremea studentiei ?

  ... pe 9 aprilie 2013.
 3. Stefana a zis:

  Da, Lontika, m-ai prins! 😛

  ... pe 10 aprilie 2013.
 4. Petruta a zis:

  Felicitari Stefana pentru acest articol.
  Intr-adevar sunt foarte multi copii talentati ,unii raman “nedescoperiti”.Cand sunt sprijiniti la inceput, capata mai multa incredere si -si arata adevarata valoare.
  Bafta!
  Cu drag,Petruta!

  ... pe 10 aprilie 2013.
 5. Madalina a zis:

  Bravo Stefana! Recitirea articolului tau m-a facut sa realizez ca ceea ce am creat noi la Dream&Act poate oferi sansa celor care nu au posibilitatea sau timpul sa faca o facultate de actorie sa obtina in cateva saptamani cateva din abilitatile unui actor, un control mai bun al emotiilor si mai important…cunoasterea de sine si acceptarea. Resurse gasim, important e sa ne hotaram ce vrem 🙂

  ... pe 14 mai 2013.

Comentezi?

Sau completeaza:Cum te ajuta actoria sa iti imbunatatesti toate aspectele vietii?
 • Ai incredere in tine, fii un om cu Atitudine
 • Intelege-te pe tine si comunica usor cu oricine
 • Dezvolta relatii frumoase si armonioase cu cei dragi
 • Cum poti sa faci o afacere de succes
Introdu numele tau si adresa de mail si iti voi trimite imediat PDF-ul gratuit in care iti explic cum te ajuta tehnica de Arta a Actorului pentru a-ti imbunatati aspectele esentiale ale vietii:


Vrei sa primesti noutati de la mine?